VAŽNE OBAVIJESTI

VAŽNE OBAVIJESTI


Željko Mucko: Ispod površine

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Trajanje izložbe: 4. – 28. srpnja 2019.
Otvorenje: 4. srpnja, četvrtak, u 18 sati
Izložba akademskog slikara Željka Mucka organizirana je u sklopu
9. umjetničke kolonije Štrigova 2019., a predgovor za katalog napisala je povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, koja će o slikarovu djelu govoriti i na otvorenju u Izložbenom salonu MMČ-a.
Kao i na dosadašnjim kolonijama, izložba umjetnikovih radova bit će istodobno postavljena na još dvije lokacije u Štrigovi. Izložba Muckovih slika religiozne tematike biti će otvorena u Crkvi Sv. Jeronima u subotu 6. srpnja u 18,30 sati, dok se u nedjelju 7. srpnja u 18,00 sati otvara izložba njegovih radova na papiru u Državnom arhivu za Međimurje.
Za Izložbeni salon Muzeja Međimurja u Čakovcu, likovna kritičarka D.Horvat Weitner odabrala je dvanaest Muckovih slika većeg formata u tehnici ulja na platnu, nastalih u razdoblju od 1994. do 2019. godine.

Željko Mucko (Koprivnica, 1959.) završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1978. na odsjeku slikarstva (profesori J. Biffel, F. Dolenec, D. Žabčić). Zatim je godinu dana studirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1984. u klasi prof. Raoula Goldonija. Od 1990. ima status samostalnog umjetnika. Kao stipendist austrijske Vlade 1994. boravi u Salzburgu na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst u klasi Nancy Spero i Leona Goluba. Priredio je više od 70 samostalnih te sudjelovao na stotinjak skupnih izložaba i likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je grupe Contra od 2009.

DETALJNO

S medičarima na Vidovo

Započele su pripreme za snimanje 5. dokumentarnog filma o nematerijalnoj baštini Međimurja, u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec. Tema je Medičarski obrt s područja SZ Hrvatske.
Snimanje je započelo u Donjem je Vidovcu na proščenju kod medičarskog šatora s bijelim platnima pod stoljetnim hrastom, ispod kojeg medičarske delicije nudi obitelj Lukša.

U Međimurju su trenutno aktivna samo tri medičarska obrta.

Ove je godine predviđeno snimanje filmova o medičarskom i lončarskom obrtu u sklopu projekta Dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja.

Svi dosad snimljeni filmovi dostupni su na Youtube kanalu Muzeja Međimurja Čakovec: https://www.youtube.com/channel/UC9mpwR5l7vonfSuCe8K3GRQ

DETALJNO

Srijeda je dan za posjetu Kraljevom vrtu

Znatiželjne, romantične i umjetničke duše mogu svake srijede od 10 do 14 sati, bez prethodne najave posjetiti Memorijalnu zbirku jednog od naših najpoznatijih slikara, Ladislava Kralja Međimurca te se prošetati i odmoriti u njegovu dvorištu, popularnom Kraljevim vrtom.

Uzmite malo vremena i posjetite manje poznate zakutke našeg grada. Upoznajte jednog umjetnika, razgledajte njegova djela i skroman dom u kojem je živio i stvarao. Uživajte u jednom od rijetkih preostalih građanskih vrtova u ovom dijelu Hrvatske.

Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca nalazi se na lokaciji:

Ulica R. Boškovića 7 u Čakovcu, preko puta ulaza u zgradu Međimurske Županije.
Dobrodošli.

DETALJNO

Ljetna Muzeologajnica Muzeja Međimurja Čakovec

U tjednu od 15. do 19. srpnja 2019. godine (od ponedjeljka do petka) Muzej Međimurja Čakovec organizira zanimljive dječje radionice za vrijeme ljetnih praznika. Dvije su radionice osmišljene u suradnji s Međimurskom prirodom, Javnom ustanovom za zaštitu prirode, jednu će radionicu održati Marija Novak, čuvarica narodne tradicije iz Turčišća i članica Udruge žena Potočnica Općine Domašinec te Ana Sobočanec, također članica Udruge, a ostale će radionice voditi muzejska pedagoginja.

Pod zajedničkim naslovom Ljetna Muzeologajnica svaki će se dan održati jedna radionica (pratite mrežne stranice www.mmc.hr za detaljnije opise pojedinih radionica), a zajednička tema svih radionica je bijela roda. Naime, Općina Kotoriba je u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode u Međimurskoj županiji. Polaznici radionica Ljetne Muzeologajnice saznat će čime se roda hrani, gdje živi, kamo putuje, kako gradi svoje gnijezdo, koje sve rode možemo vidjeti u Međimurju, što je prstenovanje roda, izrađivat će različite predmete od trave štrčine/štečinca i upoznati priču i vjerovanja o rodi.

Pod zajedničkim naslovom Ljetna Muzeologajnica svaki će se dan održati jedna tematska radionica prema rasporedu:

ponedjeljak, 15. srpnja 2019., 9 – 11 h:
Upoznajte bijelu rodu (voditelj: Međimurska priroda – Javna ustanova)
za djecu od 5 do 8 godina

Muzejsko-informativni centar (MIC), MMČ

utorak, 16. srpnja 2019., 9 – 11 h:
Upoznajte bijelu rodu (voditelj: Međimurska priroda – Javna ustanova)
za djecu od 9 do 14 godina

Muzejsko-informativni centar (MIC), MMČ

srijeda, 17. srpnja 2019., 9 – 11 h:
Spretne ručice (voditelji: Marija Novak i Ana Sobočanec)
za djecu od 5 do 10 godina

Kraljev vrt (Ruđera Boškovića 5)

četvrtak, 18. srpnja 2019., 9 – 11 h:
Vjerovanja o rodi 1 (voditelj: Ines Virč)
za djecu od 5 do 10 godina

Muzejsko-informativni centar (MIC), MMČ

petak, 19. srpnja 2019., 9 – 11 h:
Vjerovanja o rodi 2 (voditelj: Ines Virč)
za djecu od 5 do 10 godina

Muzejsko-informativni centar (MIC), MMČ

Cijena pojedinačne radionice iznosi 20 kuna.

Prijave se primaju na e-adresu:
ines.virc@mmc.hr

Vijesti na službenoj stranici

 

NOVA EDUKATIVNA RADIONICA: MODA I KULTURA NA PRIJELAZU U 20. STOLJEĆE, U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC

U razdoblju od 18. ožujka do 1. svibnja 2019. godine, u Muzeju Međimurja Čakovec u ponudi će biti nova edukativna radionica Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće koja se temelji na povijesno-kulturnom kontekstu života u gradu Čakovcu.

Riječ je o radionici za učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola, koja na zanimljiv način predstavlja osnovne povijesne činjenice o čakovečkom kulturom i društvenom životu na prijelazu u 20. stoljeće. Bit će prezentiran povijesni kontekst Čakovca, tadašnji društveni život i kultura odijevanja, ponašanja kod žena i muškaraca te osobni modni dodaci (modni dodaci poput muških i ženskih šešira, suncobrana, muških štapova za šetnju, damskog nakita, bočica za parfem i puder te košarica s priborom za šivanje) koje su koristili parirajući tadašnjim europskim trendovima.

Radionica će biti bazirana na predmetima iz tog razdoblja koji se čuvaju u Muzeju. Osim toga, učenicima će se približiti i razvoj fotografije i njezino značenje na prijelazu stoljeća, povijest čakovečkih poznatih fotografa, ali i obitelji koje su obilježili društveni i kulturni život Čakovca.

U prvom dijelu radionice ćemo se upoznati sa zavičajnom povijesti društvenog života kroz slikovne primjere i razgovor. Muzejski predmeti imaju svoju priču kroz koju ostvaruju komunikaciju s publikom. Pričom ćemo oživiti predmete, objasniti njihovu svrhu, vrijeme i prostor u kojem su nastali te važnost i utjecaj na razvoj našeg kraja. Drugi dio radionice rezerviran je za kreativno izražavanje te testiranje znanja o usvojenom.

Cilj je učenike upoznati sa muzejskom materijalnom baštinom, njenom povjesnošću i posebnostima čakovečkog kraja te na zanimljiv način prezentirati muzejske predmete i prostore u kojima oni žive.

Primjenit će se interaktivni pristup u kojem bi se učenici aktivno uključili u pričanje povijesti, obogatili znanje o maniri kulture u prošlosti, usvojili važnost muzejske građe te razvili vlastitu kreativnost i maštu.

Voditeljica: Tajana Vidović, voditeljica Kulturno-povijesnog odjela

Okvirno trajanje programa: 90 minuta

Ciljna skupina: učenici od 4. – 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola

Maksimalan broj sudionika po radionici: 25

Mjesto održavanja: Muzejsko-informativni centar (MIC) u Atriju Starog grada

Vrijeme održavanja: 18.03. – 01.05. 2019.

Sat održavanja: 10 – 11:30 (ili po dogovoru)

Cijena radionice: 20kn po učeniku 

INFORMACIJE I NAJAVE

Tajana Vidović, kustosica

T /F +385 (0)40 313 499

E tajana.vidovic@mmc.hr

PRIKAZI POZIVNICU

ČIJA JE PISANICA LJEPŠA? NAJAVA NOVE RADIONICE U MUZEJU

Uskrsno je razdoblje ispunjeno različitim tradicijama: počinje korizmom, a završava nedjeljom nakon Uskrsa, na Mali Uskrs.
Uoči Uskrsa žene i djeca su ukrašavala jaja, uz peciva, glavni i gotovo jedini uskrsni dar.
Dođite na radionice, upoznajte uskrsne običaje u Međimurju i ukrasite svoju crnu pisanicu, tj. jaje crne pozadine i simboličnih cvjetnih motiva (katruža, đurđica, ljubičica, cikorija, narcisa, srdašce, kockavica i visibaba), prepoznatljivi dio međimurske baštine, osobito Donje Dubrave.

PRIKAZI POZIVNICU

OBAVIJEST ŠKOLAMA

Poštovani,
Muzej Međimurja Čakovec Vas poziva da prije proljetnih školskih praznika organizirate posjet učenika tematskoj izložbi

STJEPAN LEINER, PRVI FOTOGRAF I PREPARATOR ČAKOVEČKOGA MUZEJA
Mjesto održavanja: Izložbeni salon MMČ-a

Vrijeme trajanja: 5. 4. (otvorenje u 18,00 sati) – 5. 5. 2019.

U sklopu 65. obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec bit će postavljena studijska izložba posvećena Stjepanu Leineru (Čakovec, 1930.), prvom administratoru, muzejskom fotografu i preparatoru koji je u čakovečkom Muzeju proveo cijeli radni vijek od 1954. do iznenadne smrti 1972. g. Bio je veliki ljubitelj starina i povijesti rodnoga kraja te je kao muzealac marljivo radio na njihovu očuvanju. Bio je član varaždinske podružnice Muzejskoga društva Hrvatske. Od 1957. bio je i prvi arhivski manipulator za Međimurje jer je u sklopu Arhivskoga odjela Gradskoga muzeja prikupljana i čuvana arhivska građa sve do 1961. kada je osnovan Arhivski sabirni centar za Međimurje. Utemeljio je prvi fotolaboratorij u čakovečkom Muzeju. Stjepan Leiner bio je i autor prvih muzejskih suvenira. Autor je izložbe Kovano željezo u Starom Gradu (1969.) Skupština Općine Čakovec dodijelila mu je 1967. Priznanje za zalaganje i dugogodišnji rad na području odgoja, obrazovanja i društveno-političke djelatnosti. Početkom 1970-ih bio je član Kulturno-prosvjetnoga vijeća Čakovca i zamjenik tadašnjega ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec, prof. Željka Tomičića. Suvremenicima je ostao u sjećanju kao čestit i marljiv muzejski djelatnik čije su profesionalne ambicije uvijek bile usmjerene ka afirmaciji Muzeja.

Izložba i publikacija sažeti su prikaz svih segmenata muzejske djelatnosti S. Leinera iz sačuvane muzejske dokumentacije i fototeke, probranih predmeta iz fundusa nekoliko muzejskih zbirki MMČ-a prikupljenih tijekom njegova rada te prvih muzejskih suvenira koje je samostalno kreirao. Također, izložba daje uvid u njegovu stvaralačku osobnost izvan profesionalnoga muzejskog okvira te ga upoznajemo i kao likovno i pjesnički nadarenu osobu. Dio je svojih pjesama već za života objavio u periodici kajkavskoga govornog područja, ali sada su po prvi put predmetom stručnoga osvrta, kao i njegovo likovno stvaralaštvo koje šira publika nije imala prilike vidjeti.

Autorica izložbe i publikacije je muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, a stručnim prilozima sudjelovale su Jasna Požgan (Državni arhiv za Međimurje), Silvija Sitta (Gradski muzej Bjelovar), Tajana Vidović (MMČ), Ines Virč (MMČ) i Maja Žvorc (Srednja škola Čakovec). Život i djelo S. Leinera predstavljeni su na ovoj izložbi s više od stotinu izložaka.

Grafičko oblikovanje i pripremu publikacije i drugih tiskanih materijala za izložbu potpisuje Rusa Trajkova, akad. grafička dizajnerica.

Uz izložbu su za učenike priređeni radni listić na temu:
1. Pjesničko stvaralaštvo S. Leinera
2. Čakovečki muzej i S. Leiner
3. Muzejska križaljka

Posjete možete najaviti na e-adresu muzejske pedagoginje (ines.virc@mmc.hr) u radno vrijeme muzeja 7,00 – 18,00 sati (vikendom 10,00 – 14,00) sati.

Prilikom najave obavezno navedite želite li:

  • samo razgledavanje izložbe
  • informativno vođenje uz radne listiće (navesti koji r. listić želite 1, 2, 3).

PRIKAZI POZIVNICU

POZIVNICA ZA IZLOŽBU STJEPANA LEINERA

PROLJEĆE U MUZEJU

Aktualna izložba “Domorodci! Medjimurci!” polako se bliži kraju, a posjećenost izložbe već je došla do brojke od 1500 posjeta, što nas jako veseli. Stignete je pogledati još ovaj vikend i idući tjedan do četvrtka, jer u petak već ide priprema za novu izložbu, zbog koje smo također pozitivno uzbuđeni, a posvećena je Stjepanu Leineru, jednom od prva dva zaposlenika čakovečkog Muzeja. Leiner je do sada, na žalost, gotovo uvijek bio u sjeni ličnosti Aleksandra Schulteisa, prvog direktora Muzeja i čakovečkog kipara, no zahvaljujući trudu naše muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković, i Leinerove zasluge će biti zaslužno prezentirane javnosti.

Osim izložbe imamo i nekoliko novih aktualnih radionica, na temu mode i prigodnog Uskrsa, a mjesec travanj posvetit ćemo, već tradicionalno, našem slikaru Ladislavu Kralju Međimurcu uz manifestaciju “Kralju za rođendan”.

U svibnju pripremamo akciju pod nazivom “Vremeplov igračaka”, gdje nas čeka prezentacija tradicionalnih igračaka i igara uz korelaciju s najnovijim mogućnostima   kao što je atraktivni i maštoviti autić GO-CAR-GO kojeg će moći isprobati voziti u atriju Starog grada i veliki i mali posjetitelji. Njega će u atrij dopremiti osnovna škola Hodošan, koja ga je osmislila i izradila.

Povodom Međunarodnog dana muzeja 17. svibnja organizirali smo manifestaciju “Mali školski kustosi”, na temu (Pre)Hrana. Prijavljeno je 6 osnovnih međimurskih škola i ukupno 21 učenik koji će se taj dan natjecati za titulu najboljeg malog školskog kustosa. Njihov zadatak je da na predloženu temu u svojim kućama i dvorištima pronađu neki stari predmet kojega će na Međunarodni dan muzeja predstaviti pred odabranom publikom i muzejskim povjerenstvom. Manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture RH.

Za početak ljeta čeka nas još jedna izložbena poslastica: NENAD OPAČIĆ i njegovi “Kiborzi”. Iz izložbenog salona izložba će se proširiti i na atrij Starog grada. S Nenadom se volimo družiti i surađivati.

PRIKAZI POZIVNICU

KRALJEV ROĐENDAN

Kralju za rođendan Ladislav Kralj Međimurec (1891.-1976.), naš najpoznatiji međimurski slikar 20.stoljeća, koji je ušao u anale začetaka modernog hrvatskog slikarstva, da je živ slavio bi ove godine 128 godina. No, umjesto njega, obljetnicu njegovog rođenja obilježit ćemo mi, čuvari Kraljeve baštine. Muzej Međimurja Čakovec od 1979. godine održava Memorijalnu kuću Ladislava Kralja Međimurca, lociranu u ulici Ruđera Boškovića 7 u Čakovcu, preuređenoj u ambijentalni muzejski postav s likovnom galerijom njegovih najpoznatijih djela. U sklopu kuće je i skriveni građanski vrt, jedinstven u gradu, u kojem nekoliko puta godišnje održavamo manje kulturne manifestacije.

U mjesecu travnju 2019. biti će organizirano nekoliko akcija i manifestacija povodom mjeseca slikarevog rođendana. Već 10. travnja nastavljamo s akcijom dosađivanja i uređenja Kraljeva vrta, prema projektu Biserke Vojnović, dipl. ing. agr., profesora mentora u Gospodarskoj školi u Čakovcu, s projektom kojim smo krenuli prošle godine.  Muzealci sami uređuju Kraljev vrt, u maniri pravih vrtlara, pod budnim profesionalnim okom gospođe Biserke.

U isto vrijeme pristupit će se i obnovi velikih drvenih ulaznih vratiju koja također kriju vlastitu umjetničku vrijednost.

Na sam Kraljev rođendan, 24. travnja, pripremamo dvodijelni program – u prijepodnevnim satima, između 10 i 14 h, bit će organiziran OTVORENI ATELIER U KRALJEVOM VRTU S BOJANOM MILJANČIĆOM. U duhu modernog i suvremenog slikarstva, jedan od trenutno najaktivnijih čakovečkih akademskih slikara, održat će likovne radionice na otvorenom, za mlade od 12 – 25 godina. Za prijave se javite na mail: mmc@mmc.hr. Radionice se naplaćuju 20 kn.

Kasnije tog istog dana, s početkom u 18 sati, pripremamo za posjetitelje vrstu umjetnosti koju još nismo imali prilike prezentirati u ovakvom ambijentu, a to je PLESNA TOČKA ARTEM NOCTURNO koju izvodi skupina Master plesnog studija Vivona. Koreografiju je osmislila Tajana Vidović, ujedno i kustosica našeg Muzeja, koja poveznicu Kraljeve umjetnosti i plesa ovako pojašnjava: „Plesna točka zamišljena je kao čin nastajanja plesno-umjetničkog djela gdje plesačice kroz pokret nanose boje na sebe, stvarajući različite plesne kompozicije, baš kao i na ekspresivnim impasto slikama zavičajnog krajolika Ladislava Kralja Međimurca. Bojanjem izražavaju svoju karakternu osobnost i emocije uz pozadinsku muziku koja potiče publiku na dodatni doživljaj. Prepustite se glazbi i pokretima koji će vas uvesti u likovni svijet i pokazati na koji se način doživljava ples kroz prizmu umjetnosti…“

  1. travnja, u trajanju od 09 – 18 sati imat ćemo i Dan otovrenih vrata Memorijalne zbirke te će posjetitelji besplatno moći pogledati zbirku i vrt.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na nekom od događanja!

PRIKAZI POZIVNICU

Srijeda, 3.4.2019.19 sati Palača Herzer, Franjevački trg 10, 42000, Varaždin – Najveći astronomski projekt  na Zemlji – RADIOTELESKOP ALMA (predavanje), Suorganizator: Astronomsko društvo Varaždin.

Srijeda, 10.4.2019., 19 sati Palača Sermage, Trg Miljenka Stančića 3, 42000 Varaždin – Renata Poljak – Terra Incognita (otvorenje izložbe)

Utorak, 16.4.2019., 12 sati Palača Herzer, Franjevački trg 10, 42000, Varaždin – POVRATAK U VOJNU KRAJINU (otvorenje izložbe)

Srijeda, 24.4.2019., 19 sati, Palača Herzer, Franjevački trg 10, 42000, Varaždin – Povijest bioetike (predavanje), Suorganizator: Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije i Varaždinski filozofski krug

Nova edukativna radionica: Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće, u Muzeju Međimurja Čakovec

NOVA EDUKATIVNA RADIONICA: MODA I KULTURA NA PRIJELAZU U 20. STOLJEĆE, U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC

POSJETITE NAS NA

PARTNERI PROJEKTA

LIVING CASTLES – EU PROJECT

Close Menu